Volwassen toneel

Meesterlijk Verzet

Hij vindt zichzelf geen held
Hij deed alleen wat nodig was
Hij kon niet tegen het onrecht
Hij kon niet anders
‘Helden getuigen zelden
En getuigen zijn zelden helden’
(Lied: ‘Helden’ van Herman van Veen)

Meesterlijk Verzet. Het bevrijdingsverhaal van Hoogeloon, Casteren, Netersel en omgeving.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Hoogeloon, Casteren, Netersel en een deel van Nederland bevrijd is. De Tweede Wereldoorlog is voorbij. Elk dorp, elke familie vertelt zijn eigen dappere, maar ook verdrietige verhalen. In deze voorstelling ervaar je de laatste dagen vlak voor de bevrijding. Geen spannend jongensboek. De oorlog is harde realiteit.

“Ik besef dat dit toneelstuk maar een heel klein deel beschrijft van alle gebeurtenissen in Hoogeloon, Casteren, Netersel en omgeving. Elke dorp, elke straat, elke familie heeft specifieke herinneringen aan de oorlog. Ik hoop toch met de beschrijving van een klein deel hiervan een beetje recht te doen aan deze verhalen”, zo geeft regisseur en schrijver Hans Maas aan.

 

Verzetsheld ‘Mister’ Adriaan Goossens

Het toneelstuk is geschreven ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Hoogeloon. Hans Maas heeft het gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Meesterlijk Verzet’ geschreven door Jan Buylinckx. Hierin beschrijft hij het verhaal van verzetsheld Adriaan Goossens, ook wel de ‘mister’ genoemd. De theaterwandeling beschrijft de gebeurtenissen van de laatste dagen voor de bevrijding en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Ook het tragische verhaal van Fons van der Heijden uit Netersel is onderdeel van het boek en het toneelstuk.

 

Avontuurlijke tocht

De openluchtvoorstelling is een avontuurlijke tocht over (soms moeilijkere) begaanbare bospaden. De bezoeker wordt al wandelend meegenomen in het ‘echte verzet’. Men zal de realiteit ervaren zoals onze (voor)ouders die meegemaakt hebben. Ondergedoken geallieerden, boeren, boerinnen, burgers en Engelse en Duitse soldaten maken deel uit van de crew. Met behulp van figuranten en andere vrijwilligers maakt St. Pancratius het spel mogelijk in de omgeving van het Heieind.

 

Datums voorstellingen

De avondvoorstellingen vinden plaats om 19.30 uur op 12, 13, 14, 15 en 19, 20, 21 en 22 september en om 21.30 op 14 en 21 september.

Op zondag 15 en 22 september om 14.00 uur is er in de Beukentuin een speciale impressie van het verhaal ‘Meesterlijk Verzet’ voor mensen die de voorstelling niet wandelend kunnen bezoeken.

Kaartjes à 10 euro, exclusief 1,50 euro aan boekingskosten, zijn alleen te koop via www.toneelhoogeloon.nl/tickets.

 

Start- en eindpunt voorstelling

Het start- en eindpunt van de theaterwandeling is De Beukentuin. Deze boerderij is niet rechtstreeks vanuit Hoogeloon te bereiken. Volg de bordjes van de omleidingsroute om bij het startpunt van de voorstelling te komen. Bij de Beukentuin is voldoende gelegenheid om te parkeren.

De Beukentuin
Ir. Mettropweg 3
5528 NV Hoogeloon

 

Verzameltijd en overige praktische zaken

Let op in verband met de logistieke planning van de voorstelling verwachten we de bezoekers tussen 19.00 en 19.15 uur bij de locatie Beukentuin.

Omdat de theaterwandeling over zand- en bospaden gaan, adviseren we wandelschoenen en gepaste buitenkleding aan te trekken. Tevens vragen we je om géén zaklamp mee te nemen, zodat de voorstelling in de schemer kan plaatsvinden.

 

Tentoonstelling

Het Loons Heem en het 4 mei comité hebben speciaal voor deze voorstelling een tentoonstelling samengesteld. Deze is te bezichtigen voor en na de voorstelling.

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze bijzonder locatievoorstelling zouden wij niet kunnen ontwikkelen en uitvoeren zonder de hulp van onze sponsoren en subsidiënten.

Hartelijk dank

 

      BlueBox online marketing communicatie

Springidee logo

Multihome sponsor Meesterlijk Verzet     

Huybregts Relou sponsor Sankomij sponsor

Van Santvoor sponsor

 

 

Bestel hier je tickets

© 2019 St. Pancratius. All Rights Reserved. Powered by Studio Ruigch.